Drámai fordulatok a két sakk legenda játszmáiban PDF Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 16. hétfő, 08:08

9.forduló

Békés döntetlennel indult a 9. forduló. Az Almási-Berkes játszmában nem léptek túl sokat. A nőknél is volt két kijátszott döntetlen. A világossal játszó Galojan és Kononenko nem törekedtek nyerésre, sötéttel játszó magyar ellenfeleik pedig beletörődtek a pontosztozkodásba. A másik három játszma annál több izgalmat hozott. A világossal játszó Ács Péter megpróbálta szorossá tenni a tornát és szokásához híven nyerésre tört a vezető Laznicka ellen. A többiek taktikai útra próbálták terelni küzdelmet a cseh fiú ellen, aki kiválóan védte ki a támadásokat. Peti pozíciós tervet játszott meg, de ez sem segített a fantasztikus formában lévő ellenféllel szemben. Túlértékelte az esélyeit mire észbe kapott már késő volt, a bátran gyalogot áldozó sötét több mint elegendő ellenértéket kapott. Laznicka győzelmével már az utolsó fordulótól függetlenül megnyerte a versenyt. Tóth Lili energikusan játszva előnnyel került ki a megnyitásból, amit egészen a 35. lépésig megőrzött. A kölcsönös időzavarban, közel négy órai játék után nagyot hibázott és Gaprindashvili nyert álláshoz jutott. Egy órai játék után újra elfogyott a 40. lépés után kapott 30-30 perc. A kapkodásban az elfáradó világbajnoknő többször is megnehezítette saját győzelmét. Sikerével holtversenyben vezeti a tabellát. A hölgyeknél az utolsó fordulóban a két éllovas egymás ellen játszva dönti el az első helyet.

Két csalódott versenyző csapott össze a generációk küzdelmében. A 15 éves amerikainak és az 59 éves hollandnak nem sikerült jól a paksi torna. Timman egy elég kétesnek tűnő változatot adott elő, hogy megzavarja fiatal riválisát. Robson nem jött zavarba, előnybe került. Az időzavar és a fáradság itt is döntően alakította a játszma kimenetelét. Robsonnak elfogyott az ideje, remire rontotta jobb állását, de Timman kitért a döntetlen elől, nemsokára ugyanez ismétlődött meg fordított szereposztásban! A fordulatok végén Timman még kihagyott két azonnal nyerő folytatást, sőt el is vesztette a játszmát.

 

1.Laznicka, V. 7. 2.Almási, Z, 5½. 3.Berkes, F, 5. 4.Ács, P, 4. 5.Robson, R, 3. 6.Timman, J. 2½ 

1.Gaprindashvili, N. 6, Kononenko, T. 6 3.Mádl, I. 5, 4.Galojan, L. 4, Vajda, Sz. 4, 6.Tóth, L. 2   

A nyílt versenyen az utolsó fordulóban nem történtek jelentős változások. Az élen álló esélyesek döntetlenekkel biztosították helyezéseiket.  A végig vezető Bokros Albert illetve Ralf Kellerwessel megérdemelten nyerték az utóbbi évek legerősebb paksi nyílt versenyét. Remekül szerepeltek a paksi ifjak. Balázs Gábor az 5.helyen végzett, míg a 9. Antal Tibor Kende és a 12. Tóth Gergely megnyerték a legjobb 2200 és 2100 alattiaknak kiírt különdíjat.

A „B” csoportban ezüstérmes lett Benedeczky Lehel. 

Nyílt verseny végeredmény:

1. IM Bokros, Albert 5.5.  2. IM Toth, Ervin 5.5.  3. GM Kasparov, Sergey 5.0, 4. GM Boros, Denes 5.0, 5. Balazs, Gabor 4.5, 6. FM Zambo, Zoltan 4.5, 7. IM Horvath, Imre 4.5, 8. IM Pataki, Gyozo 4.5, 9. Antal, Tibor Kende 4.5, 10. Baranyai, Szabolcs Jr. 4.5, 11. Straubinger, Daniel 4.5, 12. Toth, Gergely 4.5.  

B csoport: 1. Kellerwessel, Ralf 6.5, 2. Benedeczky, Lehel 5.5, 3. Rekasi, Zsolt 4.5, 4. Csernai, Barbara  4.