Interjú Sánta Istvánnal PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 29. péntek, 08:49

 
Természetesen, mint nagy sportrajongó, tisztában voltam a paksi sporteredményekkel...

A kivel legyen interjú sorozatunk a végéhez közeledik. Ebben a beszélgetésben Sánta Istvánnal készült riport. Pista gyerek kora óta a foci szerelmese. Felnőttként az egyik utánpótlás foci csapatunk edzője és a szabadidő szakosztályunk vezetője.

Neked, is mint minden gyereknek abban az időben, a foci volt a mindened. Egyszer aztán egy foci meccsen felfigyeltek a játékodra és így kerültél a dunaújvárosi gimnáziumba. Hogyan élted ezt meg gyerekként?

- A váltás utáni első félév volt egy kicsit nehezebb, elkerülni otthonról, idegen közegbe beilleszkedni nem könnyű. Aztán hónapról hónapra egyre jobban megismertem a várost, az iskolát, barátokat találtam. A régi kollégiumi társaim közül jó néhánnyal a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

A gimnázium után Paksra az Atomerőmű SE NB IT-es csapatához kerültél. Az ASE már akkor is olyan klub volt az országban, amelynek szakosztályai Európa és Világbajnokokat nevelt. Milyen érzés volt egy ilyen nagy klubhoz kerülni?

- Nem éreztem olyan nagy változásnak a dolgot, hisz Dunaújvárosban is elég aktív sportélet volt akkoriban. Természetesen, mint nagy sportrajongó, tisztában voltam a paksi sporteredményekkel, nyomon követtem a bokszolók, kosarasok, dzsúdósok és elsősorban a két focicsapat mérkőzéseit, kiemelkedő eredményeit. Emlékszem, Kovács Anti diadalakor még Ausztriában a Dunaferr-rel edzőtáboroztunk, majd ősszel már személyesen gratulálhattam neki az ASE sportpályán.

1997-ben leigazolt a Siófok első osztályú csapata, ahol az első mérkőzéseden gólt is lőttél. Minden ember ilyenkor arra gondol, hogy egy focista karrierje, most indul el igazán. Mesélnél kicsit erről az időről?

- Valóban, bennem is átfutott ez a gondolat, igazán reményteljesen indult a szezon. Sajnos utána megsérültem, a csapatnak is gyengébben ment, edzőt váltottunk. Az új edzőnél ismét sikerült bekerülni a csapatba, de egy újabb sérülés és az akkoriban eléggé elterjedt magyaros módi szerint (az egyesület a megállapodásban rögzítetteket nem tartotta be) inkább visszatértem Paksra, nagyot csalódva az akkori „profi magyar labdarúgásban”.

2000-ben, mint edző ültél le a piros-kék csapat utánpótlás kispadjára. Azóta eltelt 11 év és már nem csak, mint edző vagy jelen az ASE életében. 2005-ben te lettél a szabadidő szakosztály vezetője.  Mi a feladatod ebben a munkakörben?

- Az ASE Szabadidősport Szakosztály élén a szakosztályvezető áll. Vele egyeztetve dolgozzuk ki a szakosztály éves munkatervét, költségvetés tervezetét, a szakcsoportvezetők által tervezett éves programok, versenyek, rendezvények alapján. A szakcsoportok az év folyamán önállóan dolgoznak a már említett versenynaptár alapján. Mivel rendszeres munkakapcsolatban állok velük, ha bármilyen probléma merül fel (szervezési, versenyzési, tárgyi eszközi), akkor megkeresnek és próbálok segíteni. A szakcsoportokkal kapcsolatban felelek a jóváhagyott költségvetés betartásáért és a költségek folyamatos figyeléséért az év folyamán. Ezen felül az asszonytorna működtetéséért és a városi kosárlabda bajnokság szervezéséért, versenyeztetéséért, lebonyolításáért felelek még. Ez az egyik része a munkának. A másik az ún. központi programok szervezése, lebonyolítása. Itt lehet igazán a szabadidősportban rejlő lehetőségeket kihasználni. Igyekszünk minden korosztály igényét kielégíteni, de elsősorban a gyerekek a haszonélvezői programjainknak. Az év folyamán 4-5 nagy játszóház kerül megrendezésre mindig valamilyen aktuális esemény, ünnep köré felépítve. Ezek a programok rendszerint 600-700 fő részvételével zajlanak. A szakosztály szervezi és bonyolítja le a nagysikerű nyári napközis táborokat is, ahol a gyerekek sportolhatnak, kirándulhatnak, kézműves foglalkozásokon, bemutatókon vehetnek részt és barátságokat, ismeretségeket is köthetnek. Az iskolák között megrendezésre kerülő SULI-OLIMPIA szintén nagy sikert aratott a résztvevők körében. Kimondottan felnőttek részére rendeztük a „Gyűjtsd a kilométereket” elnevezésű programot, ahol 4 különböző teljesítménypróbát kellett teljesíteni a résztvevőknek, értékes díjakért. A hölgyek, asszonyok Női Sportnapon bizonyíthatták rátermettségüket, kitartásukat, ügyességüket. A röplabdázni szeretők a városi röplabda bajnokságban mérhetik össze erejüket az ősz és a tél folyamán. Az év utolsó napjaiban Családi napot tartunk az uszodában, közösen búcsúztatva az évet. Az év folyamán az erőmű és a város szervezésében lebonyolított programokhoz (Padoz rendezvények, majális, KAIG nap, pünkösdi fesztivál) is nyújtottunk segítséget. Az egyes sportágak Iparági Sporttalálkozókon való részvételéhez a tárgyi feltételeket biztosítjuk.