A Labdarugó Szakosztály bemutatkozása PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 01. szombat, 10:51

 


 

Az Atomerőmű Sportegyesület 1983-ban alapította a labdarúgó szakosztályát, Petrik Gyula volt az első szakosztály elnök és ugyanabban az évben az egyesület elindította a felnőtt csapatát a körzeti bajnokságban, amit megnyert Kővári István edző vezetésével.

Ez volt az az ASE labdarúgó szakosztály első bajnoki címe.

1985-86-os szezonban a csapat a megyei I. osztály 3. helyén végzett. A következő bajnoki esztendőben a csapat megerősítése után az első hely elérése volt a cél.Ezt hatalmas csatában sikerült megnyerni, így a csapat jogot szerzett az NBIII-ban való indulásra, ezzel az ASE labdarúgó csapata a minőségi futball felé vette az irányt.Az NBIII-as éveiben a csapat jól szerepelt és az 1989-90-es évben fölényesen nyerte a bajnokságot, így felkerült az NBII-be. Akkor az edzői feladatot Pusztai László, Váczi László és Bodahelyi András látta el, a szakosztály elnöke Kiss Zoltán, szakosztály vezetője Blatt Vince, technikai vezetője Klement Tibor, ASE ügyvezető elnöke Kiss Gábor volt.

Az első NBII-es évében az ASE bajnokságban és Magyar Kupában is igazi sikereket ért el. A bajnokságban 8. hely, Magyar Kupában azt a bravúrt hajtotta végre, hogy bekerült a legjobb négy közé, ahol a Ferencváros állította meg a menetelésben. Ez az év megalapozta hosszú időre az ASE jogosultságát az NBII-es bajnokságban.A 90-es években sok edző megfordult a felnőtt csapatnál, Jakab Elek, Teszler Vendel, Mihalecz István, Bőzsöny János, Patkós István, Nagy Lajos, akik arra törekedtek, hogy a csapat a legjobb eredményeket érje el, ezzel örömöt szerezzen az ASE szurkolóinak.1993-tól 2009-ig az Atomerőmű Sport Egyesület ügyvezető igazgatója Juhász Sándor volt, majd azt követően Kovács Antal az ügyvezető igazgató.A korábbi ellentéteket az Atomerőmű és a város vezetése közös labdarúgó szakosztállyal próbálta megoldani, így attól az évtől kezdődően az ASE – PSE öt éven keresztül közös labdarúgó szakosztályként működött. Az ASE részéről Kiss Zoltán, Blatt Vince, a PSE részéről Etessy Gábor és Faller Dezső voltak a vezetők.Az 1996-97-es bajnokság után a felnőtt csapat jogot szerzett az NBI B-s szerepléshez. Ebben az évben nagyon kiélezett volt a bajnokság, az első nyolc helyezett került az NBI B-be, a többi, pedig kiesett az NBII-be. A csapat vezetőedzője Reszeli Soós István volt.

Egy év NBI B-s szereplés után, az 1998-99-es bajnokságban az ASE labdarúgó csapata visszalépett, mint amatőr csapat az NBII-be. Félévkor megszűnt a felnőtt labdarúgás az ASE-nél és a továbbiakban a labdarúgó szakosztály, mint utánpótlás nevelő szakosztály szerepel.

A 90-es években nagyon tehetséges gyerekek kerültek az utánpótlás csapatokhoz és jó szakmai munka mellett jó eredményeket értek el, a fejlődésük töretlen volt.Az 1993-94-es bajnokságban az ifi „A” csapata, Patkós István  edző vezetésével megnyerte az NBII-es bajnokságot. Abból a csapatból pár játékos megjárta később az NBI-et is, Éger László, Váyer Gábor, Osztermájer Gábor, Búzás Attila.

Folyamatosan fejlődtek a fiatal játékosok, évről-évre és a sikerek sem maradtak el.Dél-dunántúli válogatottba többen is bekerültek a fiatal palánták közül és kétszer sikerült megnyerni az országos bajnokságot a ’83, ’85-ös korosztályban.A 2001-2002-es bajnokság újabb sikert hozott az utánpótlás szakosztálynak, mert az akkori ifi „B„ csapat az NBI B nyugati csoport bajnoka lett. A fiatalok Orosz József edző vezetésével torony magasan nyerték a bajnokságot. A labdarúgó utánpótlás szakosztály az 1999-es átalakulás óta kizárólagosan a város és városkörnyék fiataljainak labdarúgó utánpótlás-nevelésével foglalkozik.Célkitűzése, hogy maradéktalanul megvalósítsa azt az útmutatást, melyet az MLSZ Edzőképző Központ az utánpótlással foglalkozó központok számára követendő célként megfogalmazott. Olyan szakemberekkel rendelkezik, akik az UEFA licences ismereteiket az utánpótlás nevelésben átadhatják, illetve átültethetik a gyakorlatba a fiatal generáció által. Jelenleg hét különböző korosztályban folyik a labdarúgó utánpótlásképzés, kezdve a hatévesekkel egészen a 18 évesekig. Utánpótlás csapatok közül az U18 (edző Nagy Lajos), U16 (edző Orosz József, Szakács Viktor), U14 (edző Erdélyi Péter), U12 (edző Sánta István) korosztály az országos NB II ifjúsági és serdülő bajnokságban küzdenek a bajnoki pontokért. A kapusokkal Tóth Miklós, a kisebb korosztállyal Sipos György, Kollarics Zsolt és Balogh László foglalkozik. A fiatalabb korosztályos együttesek az országos Gyermek Labdarúgó Szövetség által szervezett programban szerepelnek. A szakosztály-elnöke Cziczer János, technikai teendőket Mikolics Tibor látja el, szakosztály-vezető Orosz József.

2006-tól kezdődően a bajnoki évekre született egy megállapodás a Paksi FC és az Atomerőmű SE között, amely szerint az ASE biztosítja a négy páros korosztályt (U18-16-14-12) a PFC részére. Erre azért volt szükség, mert az NBI-es csapatoknak kötelező minden korosztályban utánpótlás csapatokat versenyeztetni az országos bajnokságokban, így megoldottá vált a felnőtt csapat részére a licence megszerzése. Sajnos, minden évben az 1-2 évvel idősebb játékosok ellen játszottak csapataink, ami nagy kihívás volt játékosoknak, edzőknek egyaránt. Ebben a korban félév is számít és ilyenkor az 1-2 évvel idősebbek ellen nem a játéktudás dönt, hanem a fizikai felépítés. A csapataink folyamatosan az idősebb játékosok ellen veszik fel a harcot. Reméljük, az elkövetkező időben a csapataink részére is megadatik az a lehetőség, hogy saját korosztályukban mérettessék meg magukat. A kiöregedett játékosok a továbbiakban a PSE U19 csapatánál folytatják a labdarúgást. Az utánpótlás szakosztály célja nem kizárólagosan az eredmények hajszolása, hanem az, hogy az utánpótlásbázisról kikerült labdarúgók, a mai korszerű, nemzetközileg elfogadott program szerinti képzést elsajátítsák, és az igazán tehetséges labdarúgó reménységek megállják helyüket a profi labdarúgóklubok csapatainál is. A másik célja az utánpótlás szakosztálynak, hogy azok a gyerekek, akik nem kerülnek profi klubokhoz, megszeressék a sportot és a labdarúgáson keresztül egészséges életmódot éljenek.