A U-14 éves korosztály éves értékelése PDF Nyomtatás E-mail
2010. július 02. péntek, 13:36

2009-2010-es év U-14-es csapatának éves értékelése.  

Az őszi bajnoki idényhez képest kevesebb pontot szereztünk. A 4-4-2 játékrendszerről több mérkőzésen áttértünk a 4-2-3-1 rendszerre. Akadtak mérkőzések, amikor az új felállás bejött, de voltak mérkőzések, amikor sajnos kinyíltunk és az ellenfél élt a lehetőséggel, gólt szerzett ellenünk. A tavalyi bajnoki évhez képest nagyot lépett előre a csapat, mert senki ellen sem adtuk meg magunkat és az ellenfélnek meg kellett küzdeni ellenünk. Az U15-s bajnokságban 1995.01.01. után születettek játszhatnak, ami azt jelenti, hogy fiatalabbak vagyunk a korosztályhoz képest 1-2 évvel. A keret 20 játékosból áll, az edzések látogatottsága 91%-os volt. Ez az érték jobb az őszihez képest. A játékosok csak tanulás, betegség miatt hiányoztak. Sajnos fegyelmi problémáink is voltak, Szente Bence személyében. A sérülések sem kerültek el bennünket, Kókai, Budai, Nagy, Beda megsérültek és ez kihatással volt az eredményességünkre. Az őszi bajnoki idényben a 6. helyet szereztük meg, amivel elégedett voltam, a tavaszi végén pedig a 11. helyen végeztünk. A sűrű mezőnyben előrébb is végezhettünk volna, mert minimum 6 pontot elherdáltunk, ami a 7. helyre lett volna elég.
Gondolok olyan mérkőzésekre, mint a PMFC (1 pont), Siófok „A” (2 pont), Kaposvölgye (2 pont), valamint Kaposvár (1 pont). A tavaszi fordulók során 3 mérkőzésen az ellenfél jobb volt nálunk, de azért mert színtiszta ’95-s korosztállyal álltak fel (Keszthely, Kinderball, Szentlőrinc). Sok esetben a játékvezető engedte a kemény, néha durva játékot, amire mi nem reagáltunk kellő keménységgel. Ez érthető, mert több esetben fiatalabbak voltunk az ellenfél játékosainál. Nem durván, hanem keményen kell játszani, de remélem, a jövőben ez tudatosul a játékosokban. A csapat légköre jónak mondható, egy fegyelmi eljárás volt (Szente B.), a többi játékos mindig tisztességesen a csapat rendelkezésére állt. Az edzéseken való hozzáállással néha gond volt, ezen van mit javulni. A labdarúgást és azon belül az edzéseket alázattal kell végig végezni, mert, ahogy dolgozunk edzésen úgy játszunk a bajnokikon. Az egymás közötti játékoknál több empátia lehet a játékosokban. Nem kell olyan véresre venni ezeket a gyakorló játékokat, mert egy csapat vagyunk és az a cél, hogy közösen fejlődjünk, jobbak legyünk.
A bajnokságban 39 pontot szereztünk, ősszel 24-t, tavasszal 15-t, ami az őszihez képest kevésnek mondható.
Ősszel rúgtunk 39 gólt, tavasszal pedig csak 21-t!!!! A kapott gólok ősszel 37, tavasszal 32. A kapott gólok számát csökkentettük, de a rúgott gólok számát is, ezért szereztünk 9 ponttal kevesebbet, mint ősszel!!!!!
Tavasszal a lejátszott 15 mérkőzés alatt 21 gólt rúgtunk (1,4 gól/mérkőzés), ősszel ez az átlag 2,6 gól/ mérkőzés volt. A kapott gólok száma tavasszal 32 (2,13 gól/mérkőzés), ősszel ez 2,46 gól/mérkőzés volt. Kevesebb gólt kaptunk, de kevesebbet is rúgtunk. Ilyen statisztika mellett elég nehéz pontokat szerezni.
Tavasszal 15 mérkőzésből 4 győzelem, 3 döntetlen és 8 vereségünk volt.
Ősszel 8 győzelem és 7 vereségünk volt.
A csapat mutatott teljesítménye a bajnoki végén: 43,33 %!!!
Ősszel 53,33%, tavasszal 33,33%!!!!
A fontos pillanatokban a rengeteg kihagyott helyzetek száma megbosszulta magát, mert sajnos többször kellett menjünk az eredmény után, ahelyett, hogy mi vezettünk volna. Amikor vezettünk a mérkőzések során azt több esetben megnyertük, de akadt két olyan mérkőzés, amikor nem sikerült nyernünk, Siófok „A” és a PMFC ellen. A bajnok PMFC ellen egy nagyon jó mérkőzést játszottunk, taktikusan és nagy akarattal. Több ilyen mérkőzésre lett volna szükség.
Egyetlen olyan mérkőzés sem akadt, amikor vesztett felállásból álltunk volna fel. Siófok „A” ellen is elhullajtottunk pontokat, pedig ott vesztes felállásból felálltunk, de a vége döntetlen lett. 
A csapat góllövő listáját Beda Bence nyerte meg ősszel 27 gólt, tavasszal csak 12 gólt rúgott, ami nagyon kevés a helyzeteihez képest!! Őt Orosz Botond 2+5 gól, Szente Bence 5+0 gól, valamint Kókai Adrián 2+0, Ruff Márk 0+2, Nagy Ádám 1+1 góllal követi. A tavaszi eredménytelenségünkhöz hozzájárult a rúgott gólok száma is.
Az osztályzatok alapján Orosz Botond az első (6,03 – 6,23), őt követi Nagy Ádám (5,8-6,14), Beda Bence (6,36-5,78) és Ruff Márk (5,5-6,03).
Nagy javulás volt Budai Zsolt játékában, sajnos megsérült, de ő volt az egyik játékos, akit a védelemben, középpályán és a támadó sorban tudtam használni, mert mindenhol jó teljesítményt nyújtott.
Megjegyzendő, hogy a csapatban két játékos volt, akik végig játszották a tavaszi idényt, Ruff M. és Orosz B.
Jó volt a csapattal dolgozni, bár néha a fegyelemmel gondok voltak, de úgy érzem, hogy a végén egymásra találtunk. Ezt azért mondom, mert a játékosok rájöttek, hogy én nem a rosszat akarom NEKIK, csak a maximumot akarom kihozni mindenkiből! Ezt csak munkával lehet elérni, amit remélem ők is megértettek.
Taktikailag a látottak alapján sokat fejlődtünk, megértettük a játékrendszerek közötti különbségeket.
Fizikailag, technikailag kell még fejlődnünk, de az elkövetkező időben erre is sor kerül. 
A ’96 és a ’97-es korosztállyal elégedett vagyok, mert a végére csapattá formálódtak. Tudom, hogy mindegyik játékos más és más egyéniség, ezt figyelembe veszem, de a fegyelmezetlenséget akkor sem fogom megengedni senkinek. 
A támadó pontrúgásaink is elfogadhatóak voltak, sajnos a védő pontrúgásoknál nem figyeltünk mindig (lásd Kaposvár, Kinderball, Nagykanizsa, Szentlőrinc) és megelőztek bennünket, vagy nem rúgtuk el időben a labdát. Helyezkedési hibákat is vétettünk védekezésben, sajnos ehhez párosult egyszer-egyszer a kapusok bizonytalansága is, ami hozta maga után a kapott gólokat.
A dinamikus láberősítő gyakorlatokat tovább kell erőltetni, mert sajnos a csapatba nincs benne elég dinamika. A láberősítéseket folytatni kell, ahhoz, hogy a gyors megindulásokat, kitámasztásokat maximális sebességgel véghez tudják hajtani a játékosok. A cselek dinamikusságára is szükség van. Sokszor a kontráink sem jöttek be, mert Beda Bence a sérüléséből elég hosszan épült fel és mellette nem volt még egy gyors játékosunk. Akik tudták volna segíteni Bencét, különböző okok miatt nem tették meg, mert Szente fegyelmezetlen volt, valamint Ruff Márk többször középső középpályást játszott kényszerből. A kapusok teljesítményével nem mindig voltam elégedett, bár Vámos védett többet, nála a bravúrok elmaradtak, a másik két kapus két évvel fiatalabb volt a kiírt korosztályhoz képest.  Az edzés munkájukkal elégedett voltam!!!! Ebben a bajnokságban a kapusok bravúrjaira is szükség lett volna, ahhoz, hogy jól szerepeljünk. A kapusoknál még mindig hiányzik a játék irányítása, jobban kellene hátulról irányítani a csapatot.
A szélsőhátvédeknek (Erdélyi, Varga, Dudás) ha olyan játékosuk volt, akikkel tudtak menni akkor nem volt gond, de ha erősebbel találták magukat szemben, akkor többször lefutották őket. Pontatlanok voltak és az előre játékban keveset vettek részt. Ha erősödnek, akkor nem lesz gond, mert a harciasságuk megvan.
Nagy Á. jól irányította a védelmet, tavasszal 1-2 megingása volt, amikor nem figyelt oda a játékára. A védelmünk oszlopa, kár, hogy többször fájt a lába, mert még jobb teljesítményre lett volna képes. Megértette, hogy neki ott kell játszani, ahol a csapat játéka megkívánja, és ahol a leghasznosabb játékot tudja nyújtani. Gratulálok neki! Mezeinek volt 1-2 jó meccse, de a játékában mindig benne volt a bizonytalanság. A labdakihozatalokban több szerepet kell vállalnia. Kókai és Kökény játéka a védelemben biztató volt, labdakihozatalban jók voltak, sajnos támadásokban, szélen nem voltak elég aktívak.  A középpályán Orosz B. és Ruff M. hozták magukat, összeforrtak, rengeteget dolgoztak, igazi motorjai voltak a csapatnak. Orosz B. a góllövést is felvállalta, tavasszal 5 gólt rúgott, ami az ő eddigi összes góllövő teljesítményét felülmúlta!!! 
Ruff Márk a jobbszélen is hasznosan játszott, de sajnos kevés gólt rúgott összességében. Elől Beda Bence sajnos egyedül maradt, mert Szente Bencétől nem kapott támogatást.
Sajnos Szente nem volt csapatjátékos, nem volt igazi csapattárs! Bedát a sérülése meggátolta, hogy jó teljesítményt nyújtson, mert féltette a lábát és ez a játékán is látszott, nem volt elég harcos, agresszív.
Ez meglátszik a tavaszi rúgott gólok számában is. Remélem, mihamarabb felépül a műtéte után és ugyanolyan hasznos tagja lesz a támadó játékunknak.  Sajnos volt olyan mérkőzés, amikor 4-5 helyzetet kihagyott kapussal szemben. Ez a koncentrálás hiányára írható. A beszálló pályára lépő játékosokkal elégedett vagyok, Decsi, Szász, Kiss, Szőke, Kecskeméti, amikor játszottak mindig hozzátettek a játékhoz, de sajnos ők fizikailag gyengébbek a többieknél. Szőke a végén meglepett a harcias játékával, ha így folytatja és mindig edzésen jelen lesz, akkor nagy esélye van, hogy a jövőben számítsak a játékára.


EREDMÉNYEK:
Az eredményeket elemezve látható, hogy az 1-5. forduló között 6 pontot szereztünk, itt volt egy olyan mérkőzés, amikor egy kis szerencsével még 1 pontot tudtunk volna szerezni, a PMFC ellen. Ugyanakkor volt kettő súlyos vereségünk a Keszthely (1-5) és a Szentlőrinc (0-4) ellen. Rúgtunk 5 gólt és kaptunk 11-t!!!!
Az 6.-10. fordulók között nem volt megfelelő a játékunk, itt szereztünk 2 pontot (Lenti 1-1, Siófok „A” 2-2), rúgtunk 4 gólt és kaptunk 9-t. Ebből két fájó veresség, a Kaposvár és a Baja ellen. A tavaszi bajnokság utolsó 5 fordulójában szereztünk 7 pontot, 2 győzelem, 1 döntetlen és 2 verességünk volt. Rúgtunk 12-t és kaptunk 12-t, ami 0 gólkülönbséget eredményezett. A kapott gólokat tekintve az utolsó fordulóban a Kinderball ellen a 7 kapott gól soknak tűnik, de a játékképe alapján nem volt benne a játékunkban ez a nagyarányú vereség. Tavasszal nem futottak át rajtunk, 2 mérkőzés volt, ahol csak statisztáltunk, Szentlőrinc és Keszthely.
A következő bajnoki idényre a felkészülést folyamatosan folytatjuk, július 10-ig fakultatív módon. Az edzéseken a hiányokra fektetek hangsúlyt, technikai-taktikai edzések lesznek. Rengeteg labdás edzés vár a csapatra, kisjátékokkal fűszerezve. Minél több edzőmérkőzést szeretnék játszani, mert a taktikánkat játékon keresztül tudjuk tudatosítani.

Paks,2010-06-14