U11-es korosztály – célok, tervek PDF Nyomtatás E-mail
2013. november 08. péntek, 12:59


A legfőbb cél még mindig a játék megszerettetése a gyerekekkel, de az ön felett játék mellett meg kell követelni a fegyelmet és csapatjáték alapelveit (együttműködés, egy célért való „küzdelem” , megértés egymással szemben). Nagyon fontosnak tartom minden gyakorlat során a bemutatást és talán ennél is fontosabb, hogy értessük meg a gyerekekkel, hogy mit miért gyakorlunk. Nem csak cél nélküli, például egy bemelegítés vagy egy kisjáték gyakorlása, hanem a játékra (mérkőzésre) való felkészítés, melyben sikeresek lehetnek. Ezt akár ezerszer is el kell magyarázni (mit miért gyakorlunk!!!), mert ha megértik sokkal nagyobb kedvel és tudatossággal végeznek el akár egy labdás koordinációt is. Az edzéseken teljes koncentrációt várok a játékosoktól, ami a feladatokban is megkövetelnek, mert van olyan gyakorlat, melyben egy kis kihagyás elronthatja a többi játékos munkáját (ahogy ez mérkőzésen is előfordul).

Fő hangsúly a kisjátékokon van, melyben elsajátíthatják a mérkőzés minden elemét (1:1; 2:1; 2:2; 3:1; 3:2; 3:3; 4;2), illetve a tehetségesebb gyerekekkel már összetettebb 6:3; 6:4 elleni játékot is előveszem. Ezekben a gyakorlatokban törekedek arra, hogy mindig üres területekbe mozogjanak a játékosok -> Ezt nagyon fontosnak tartom!!! és már a labdás koordinációkat is így építem fel (ez újítás!). Ugyanakkor mivel sok olyan játékos van, akik most jöttek fel az U9-es korosztályból és nekik mind szélességben mind hosszában megnőtt a terület… nagyon sok szélességi játékot építek az edzésekbe és megkövetelem, hogy a szélső játékosok támadásnál maradjanak a szélén -> ez nehéz feladat és fontos, hogy megértsék a jelentőségét! A kisjátékok mellett persze még mindig megjelennek az edzéseken a labdaérzékelést fejlesztő gyakorlatok (cselek, átvételek, passzok, irányváltások, kapura lövések).

Nem az eredményességre törekedek, hanem a játék elemek begyakorlására, szép támadó játék kialakítására. Kapusomtól elvárom, hogy kizárólag csak akkor rúgja fel a labdát, ha már teljesen lezárta az ellenfél a labdakihozatal esélyét, különben mindig játékkal próbáljuk felépíteni a támadásokat.