Sikerrel zárult az első városi Sport rehabilitációs szakmai nap

2011.09.30, 10:50 Szabadidő
Tyukos Anett és Péter Csilla

 

Az élsport ma már olyan korábban áttörhetetlennek hitt korlátokat tör át, amiről korábban azt hitték az emberi test teljesítményének határa. Viszont a kiemelkedő eredményekkel együtt a sportoló szervezete nagy fokú elhasználódásnak és sérüléseknek van kitéve. Ez szükségessé teszi, hogy az orvosi kutatások olyan sport technikákat, sport technológiákat fejlesszenek, amivel ez az extrém fokú terhelés, igénybevétel ellensúlyozható.
Ezen a szakmai napon Tyukos Anett gyógytornász előadásában megismerkedhettek azzal a ténnyel a vendégek, hogy miért fontos a térbeli koordináció és reflex az ínakban és ennek segítségével hogyan lehet csökkenteni a sérüléseket, ill. a visszatérő ficamokat.  Vagyis egy szakképzett gyógytornász nem erősítő terápiát fog alkalmazni elsőként, hanem a jó funkciót állítja vissza az adott ízületbe.  Emellett még a Tape technika rejtelmeibe avatott be minket.
Dr. Szabó István főorvos, ortopédus és sportorvos szintén elkápráztatott minek előadásával. a váll ízületi sérülések megelőzésébe és komplex kezelésébe kalauzol t el bennünket. Gyógytornászként úgy gondolom, hogy a váll az egyik legnehezebb rehabilitációs terület és ezért a legnagyobb odafigyelést kívánja, mind a terapeutától, mind a pácienstől.  Második előadásában szintén remekelt a főorvos, hiszen a legújabb fejleményeket, kutatási eredményeket mutatta be a fagyszaunáról (cryosauna), nem kis döbbenetére a közönségnek. Az előadás után bátran állíthatom, hogy az egyik legfontosabb teljesítményfokozó és rehabilitációs technológia lesz a közeljövőben a teljes test hidegterápia.
Nepp Brigitta gyógytornász, a derékfájás módszeres kezeléséről tartott előadása nagyban elgondolkodtatta a közönséget. A megfelelő kondíció és a rendszeres testmozgás sem mentesíti minden esetben az élsportolókat a deréktáji fájdalmaktól.  Sőt, sok esetben elősegíti azt. A derék fájdalmak hatékony és gyors kezelése azon múlik, hogy a megfelelő terápiás módszert sikerül-e kiválasztani.
Dr. Váncsodi József klinikai ortopédus előadása pedig szárnyra keltette a fantáziánkat egészen a csillagokon át a porcpótlásig. Nagyon élvezetes előadásmódja megértette velünk a porc szerkezetét, viselkedést, feladatát. Megtudtuk, hogy a porcpótlás új távlatokat nyit, amiben eddig reménykedtünk az kezd valóra válni, vagyis egy új protézis mentes porcpótlási technika.  Reméljük, hogy a hosszabb távú pozitív eredményekről is hallhatunk jövőre beszámolót!
Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon élvezhető előadások hangzottak el. Remélem mindenki talált magának hasznos információt. Összefoglalásként és a nap tanulságaként elmondhatom, hogy a sikeres terápia összeállításához szükség van a szakorvos, a gyógytornász, a masszőr és a szakedző kooperációjára.
Jövőre is megrendezésre kerül a sport rehabilitációs nap, hiszen nem elég belenyugodni a már megszerzett tudásba, folyamatosan tanulnia és képeznie kell magát egy jó szakembernek. Fejlődik a teljesítmény, a technika, a technológia így mi sem maradhatunk le.

 

 

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%