A Jászberény bírta jobban a végjátékot

2015.02.28, 17:01 Kosárlabda
A jászberényi triplák kivégezték a csapatot, amely a megsérülő Jones és a kipontozódó Tóth hiányban nem tudta leszedni a kulcsfontosságú lepattanókat a végjátékban.  

NB1, Alapszakasz - 24. forduló

FAIRIUM Jászberényi KSE - Atomerőmű SE 90-86 (26-24, 21-19, 21-27, 22-16)

Jászberény

V.: Farkas G., Jakab L., Sallai I. (Szabó)

JKSE: Ware 20/6, Horváth 22/15, Kerpel-Fronius 12/6, Cseh 12, Dramicanin 17/9.
Csere: Sonyák 2, Szögi 5/3, Nárai -.

ASE: Dugat 25/9, Medve 5/3, Markovic 2, Eilingsfeld 12, Jones 12.
Csere: Tóth 2, Kovács 3, Szabó 8, Wise 3/3, Körtélyesi 14/6,

Kipontozódott: Cseh (39.) ill. Tóth (36.)

 

Mi hoztuk el a labdát a feldobásnál, ám a vezetést a Jászberény szerezte meg, mégpedig Horváth Ákos triplájával, amire fordulásból Dugat válaszolt hasonlóképp. Sajnos a folytatásban is a JKSE dominált, zsinórban három labdát is eladtunk, ők pedig ebből kétszer is kosarat szereztek. Horváth Ákos különösen elemében volt, csapata első tíz pontjából nyolcat ő szerzett. Támadásban különösen pontatlanok voltunk, az első négy percben négy labdát is eladtunk, a Berény pedig köszönte szépen és büntetett: 15 ponttal terhelték meg a gyűrűnket ez idő alatt. Az első negyed legszebb jelenetét Luka Markovic szállította, az alapvonalon befutva zsákolt egy parádésat. Közben Dzunic mester elkezdte forgatni a csapatot, pályára került Tóth, Kovács és Szabó is, a friss erők segítségével pedig utolértük az ellenfelet. Innentől aztán fej-fej mellett haladtak a csapatok, amikor pedig véget ért az első negyed, két pontos hazai vezetést mutatott a tábla.

Majd a újabb fél perc elteltével már hét volt az a különbség, Kerpel-Fronius Balázs aktivizálta magát, és szomorította a régi társakat. Ráadásul Tóth Ádám Kerpin ütött faultját sportszerűtlennek ítélték, így a sikeres büntetők után ismét ők jöhettek. Ez a jelenet aztán ébresztőileg hatott a mieinkre, emeltünk a csapásszámon, és másfél perc alatt repesztettünk egy 6-0-ás sorozatot, amivel egy pontra zárkóztunk. A lázasan otthon fekvő Bencze Tamás helyett meccselő Mladenovic Dejan ekkor időt kért, ami megakasztotta ugyan a lendületünket, de legalább nem ébresztette fel a hazaiakat sem. Egymást követték a kihagyott dobások mindkét oldalon, mígnem Jeremy Wise triplája megtörte a jeget, és a mérkőzésen először előnyhöz juttatta a mieinket. Erre ugyan még válaszolt egy hármassal Szögi a túloldalon, ám innentől már nálunk volt a lélektani előny. Ráadásul lepattanózásban - ahogy várható volt - szétszedtük őket, tizenhat perc után 19-5-re vezettünk ebben a műfajban. Ismét időt kért a hazai csapat, és ezúttal a hatás sem maradt el, nem egész egy perc alatt eltüntették az öt pontos előnyünket, sőt a vezetést is visszavették. Semmi nem jött össze ebben az időszakban, Tóth Ádám két ziccere is hihetetlen körülmények között maradt ki, így mikor fél perccel a félidő vége előtt kért, 9-0-ás sorozatuknak köszönhetően néggyel mentek a hazaiak, ami meg is maradt a félidő végéig.

Henry Dugat trojkája vezette fel a második félidőt, ám Cseh György egy 2+1-es akcióval azonnal válaszolni tudott, majd Dramicanin hétre növelte a berényi előnyt. Erre Körélyesi felelt egy hármassal, amire meg Horváth Ákos replikázott, ugyanannyit érően. Elég csapkodó volt a játék ebben az időszakban, és sajnos nem a mi szánk íze szerint alakultak a dolgok. Nem a lassú játék volt a jellemző egyik oldalon sem, mindkét csapat folyamatosan tüzelt, maximum 8-10 másodpercet elhasználva a támadóidőből. Közben a Berény bedobta negyedbeli negyedik tripláját is, ismét ötre növelve a differenciát, ám a mieink szívós munkával, és Dugat pontjaival ismét egyre faragták a hátrányt. Ekkor Dramicanin adott el a faultot a rá kirontó Eilingsfeld János kárára, aminek következtében háromszor is a vonalra állhatott. Ezt követően ismét Dugat pillanatai következtek, előbb egy labdalopás után Eilingsfeldet szolgálta ki, majd maga talált be a vonalon túlról, kiegyenlítve az állást. A játékrész utolsó megmozdulásaként aztán Henry Dugat zsákolt emberrel együtt egy akkorát, hogy majdnem letépte a gyűrűt, így két ponttal mi vezettünk a dudaszó felharsanásakor.

Idegesen kezdték a felek a záró felvonást, kihagyott dobások és eladott labdák érkeztek a csapatoktól, kosarak helyett. A kosárcsendet - ki más - Horváth Ákos törte meg egy duplával, egál volt az állás. A hangulat parádés volt, a közönség űzte-hajtotta az övéit, akik mindent megtettek, hogy legyőzzék a listavezetőt. Jarrod Jones kosarával ismét nálunk volt az előny, majd  Cseh két duplájával megint a Jászberénynél. Közben szinte hihetetlen módon kihagytunk 3-4 ziccert, melyek után a gyűrűről csorgott le a játékszer. A hangulat még tovább fokozódott, mikor Tóth Ádám és Keprel-Fronius Balázs összecsapása után centerünk megkapta az ötödik hibáját is. Azért a túloldalon is tudtak hibázni, Dramicanin kihagyott ziccere után Körtélyesi büntetett, 76-76-nál utolértük ellenfelünket. Ekkor jött a feketeleves: egy perc alatt Ware, Horváth és Kerpi is betalált a hárompontos vonalon túlról, a JKSE pedig héttel meglépett. Dzunic mester természetesen időt kért, amely után Körtélyesi is szórt egy hármast. Az utolsó két percnek négy pontos hátrányban futottunk neki, hogy aztán egy minutummal később ismét egál legyen az állás, és ehhez "mindössze" Dugat és Eilingsfeld zsákolása kellett. A végjátékban aztán két támadólepattanót is leszedett az ellenfél, Branislav Dzunic ellen pedig befújtak egy technikait, amely után a labda is maradt náluk. A büntetőt értékesítették, majd elkezdtük faultolni, hogy még legyen esélyünk, ám innen már nem volt visszaút, a mérkőzést elveszítettük. Sajnos a negyedik negyed elején megsérülő Jones és a kipontozódó Tóth Ádám hiányában alacsonyabb szerkezetben játszó csapatunk a végjátékban két kulcsfontosságú lepattanót is átengedett az ellenfélnek, ez pedig döntőnek bizonyult.

Időközben bár a Sopron kikapott Kaposváron, a Kecskemét nyerni tudott az Alba otthonában, így még nyitott az alapszakasz első helyének sorsa. 

Fotó: Molnár Gyula


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%