II. Marx György Emlékverseny

2004.06.05, 00:45 Sakk
II. Marx György Emlékverseny Sakktorna világklasszisokkal a paksi Művelődési Központban A világhírű atomfizikus, Marx György emlékére másodízben kerül sor rangos sakkversenyre Pakson az Aromerőmű Rt. támogatásával. A hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi verseny egyike a kiemelkedő sportversenyeknek, amelyekkel a 25 éve alakult Paksi Atomerőmű SE sikerekben gazdag negyedszázadát ünnepli. Az év legerősebb sakktornájának küzdelmeit június 5. és 15. között naponta 14 órától a Városi Művelődési Központban díjtalanul tekinthetik meg az érdeklődők. A szakkommentátorok dr Hazai László és Tóth András segítségével, a laikus érdeklődők is betekintést nyerhetnek a sakksport kiválóságainak játszmáiba, a sakkozás relytélyesnek tűnő világának kulisszatitkaiba. A 15-ös kategóriájú, 2600 Élő-pontátlagú torna résztvevői: Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667) Berkes Ferenc (2613) Viktor Korcsnoj (svájci, 2579) Portisch Lajos (2573) Ács Péter (2548) Nevednichy Vladislav (2544) A meghívott versenyzők között világklasszis sakkozók szerepelnek. A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége, a közel fél évszázada az élvonalban versenyző Viktor Korcsnoj négyszer nyert szovjet bajnokságot, kétszer játszott világbajnoki döntőt Anatolij Karpovval szemben. A Nemzet Sportolója, a 20-szoros olimpikon, olimpiai aranyérmes Portisch Lajos hosszú évtizedeken keresztül a magyar sakkozás nagykövete volt, aki a kiemelkedő nemzetközi eredmények mellett sportemberi magatartásával is világszerte tekintélyt szerzett. A harmadik veterán az 50 éves Alekszander Beljavszkij Lvovban született, a szovjet válogatottal a négy olimpiai aranyérem mellett még csapat-világbajnoki és Európa-bajnoki címet is szerzett, 1996-tól erősíti a szlovén csapatot. Világbajnok-jelöltként 1983-ban Garri Kaszparovtól kapott ki, nemzetközi egyéni versenyek egész sorát nyerte meg. A generációk párharca is lesz a torna, hiszen a mezőny másik hármasa reményteljes fiatal nagymesterekből köztük két paksi talentumból áll. A kínai Bu Xiangzhi mellett a paksiak büszkesége Berkes Ferenc és Ács Péter játszik majd a tíz napos versenyen. Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián debütált nagy sikerrel, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében. Ugyanebben az évben pályafutása legkiemelkedőbb eredményével mutatkozott be a szupertornák világában, Polgár Judit előtt nyerte meg a világklasszisokat felvonultató Hoogeveeni tornát. A 18 éves Berkes Ferenc két éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, 16 évesen már nagymester. Idén szép sikerekkel növelte Élő-pontjait, bemerészkedett az "oroszlánbarlangba", Moszkvában, az Aeroflot nyílt versenyére, ahol 167 nagymestert felvonultató mezőnyben végzett veretlenül a holtversenyes negyedik helyen. Áprilisban Zalaegerszegen első a Tehetség és Kurázsi versenyen, jelenleg 4. a magyar ranglistán.      PaksNET Online oldalán

II. Marx György Emlékverseny
Sakktorna világklasszisokkal a paksi Művelődési Központban

A világhírű atomfizikus, Marx György emlékére másodízben kerül sor rangos sakkversenyre Pakson az Aromerőmű Rt. támogatásával. A hat résztvevős, kétfordulós nemzetközi verseny egyike a kiemelkedő sportversenyeknek, amelyekkel a 25 éve alakult Paksi Atomerőmű SE sikerekben gazdag negyedszázadát ünnepli. Az év legerősebb sakktornájának küzdelmeit június 5. és 15. között naponta 14 órától a Városi Művelődési Központban díjtalanul tekinthetik meg az érdeklődők. A szakkommentátorok dr Hazai László és Tóth András segítségével, a laikus érdeklődők is betekintést nyerhetnek a sakksport kiválóságainak játszmáiba, a sakkozás relytélyesnek tűnő világának kulisszatitkaiba.

A 15-ös kategóriájú, 2600 Élő-pontátlagú torna résztvevői:

Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2667)
Berkes Ferenc (2613)
Viktor Korcsnoj (svájci, 2579)
Portisch Lajos (2573)
Ács Péter (2548)
Nevednichy Vladislav (2544)

A meghívott versenyzők között világklasszis sakkozók szerepelnek. A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége, a közel fél évszázada az élvonalban versenyző Viktor Korcsnoj négyszer nyert szovjet bajnokságot, kétszer játszott világbajnoki döntőt Anatolij Karpovval szemben.
A Nemzet Sportolója, a 20-szoros olimpikon, olimpiai aranyérmes Portisch Lajos hosszú évtizedeken keresztül a magyar sakkozás nagykövete volt, aki a kiemelkedő nemzetközi eredmények mellett sportemberi magatartásával is világszerte tekintélyt szerzett.
A harmadik veterán az 50 éves Alekszander Beljavszkij Lvovban született, a szovjet válogatottal a négy olimpiai aranyérem mellett még csapat-világbajnoki és Európa-bajnoki címet is szerzett, 1996-tól erősíti a szlovén csapatot. Világbajnok-jelöltként 1983-ban Garri Kaszparovtól kapott ki, nemzetközi egyéni versenyek egész sorát nyerte meg.
A generációk párharca is lesz a torna, hiszen a mezőny másik hármasa reményteljes fiatal nagymesterekből köztük két paksi talentumból áll. A kínai Bu Xiangzhi mellett a paksiak büszkesége Berkes Ferenc és Ács Péter játszik majd a tíz napos versenyen.
Junior világbajnokuk, Ács Péter a bledi sakkolimpián debütált nagy sikerrel, kilenc partiból gyűjtött 7 pontjával oroszlánrésze volt a bravúros ezüstérem megszerzésében. Ugyanebben az évben pályafutása legkiemelkedőbb eredményével mutatkozott be a szupertornák világában, Polgár Judit előtt nyerte meg a világklasszisokat felvonultató Hoogeveeni tornát.
A 18 éves Berkes Ferenc két éve Krétán ifjúsági világbajnoki címet szerzett, 16 évesen már nagymester. Idén szép sikerekkel növelte Élő-pontjait, bemerészkedett az "oroszlánbarlangba", Moszkvában, az Aeroflot nyílt versenyére, ahol 167 nagymestert felvonultató mezőnyben végzett veretlenül a holtversenyes negyedik helyen. Áprilisban Zalaegerszegen első a Tehetség és Kurázsi versenyen, jelenleg 4. a magyar ranglistán.

 

 

 

PaksNET Online oldalán


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%