Bor Barna világbajnoki ezüstérmes

2011.10.31, 15:26 Judo


 

A kétszeres Eb-ezüstérmes Bor Barna az Afrika-bajnok tunéziai Fajszal Dzsaballahot aranypontos csatában vazarival győzte le. A legjobb 16 között a japán Kamikava Daiki következett, aki tavaly bírói döntéssel győzte le a francia szuperklasszist, Teddy Rinert a tokiói világbajnokság open döntőjében. Ezúttal viszont jukóval alulmaradt, így a magyar dzsúdós jutott be a negyeddöntőbe, ahol a 2001-ben duplázó, 2005 óta már háromszoros világbajnok orosz Alekszandr Mihajlin volt az ellenfele. Bor Barna végig irányítva taktikus győzelmet aratott rutinos riválisa felett, ezzel már elődöntőben volt, ahol pazar győzelmet aratott az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok japán Szuzuki Kejdzsi felett. A neves ellenfél igazán be sem tudott melegedni, harmincnyolc másodperc alatt megvolt a magyar ippon.

Következett a finálé, ahová a másik ágról az üzbégek olimpiai ezüstérmese, a háromszoros vb-bronzérmes, ötszörös Ázsia-bajnok Abdullo Tangrijev jutott be. Vele korábban öt rangos tornán is összecsapott a magyar judós, három vereség mellett 2007-ben Hamburgban, illetve legutóbb, a 2009-es moszkvai Grand Slam-tornán ő volt a jobb.

A mérlegen nem sikerült javítani, de ehhez csak hajszál hiányzott. Az első öt percben Bor Barna irányított, az egyre fáradtabban mozgó Tangrijevnek csak egy kívülről indított dobása hozott izgalmakat. A hosszabbításban aztán egy összekapaszkodásból az üzbég jött ki jobban, ipponra dobta a magyar cselgáncsozót, ezzel megszerezte az aranyérmet.

A paksi Atomerőmű SE versenyzője a hatodik magyar cselgáncsozó, aki világbajnoki döntőben szerepelt. Eddig csak Kovács Antal 1993-ban és Braun Ákos 1995-ben tudott nyerni. Bor Barna egyúttal a hatodik magyar vb-ezüstérmet gyűjtötte be.

A tyumenyi viadalon a dobogó harmadik fokára a paksi judós két legyőzöttje, a japán Szuzuki Kejdzsi és az orosz Alekszandr Mihajlin állhatott fel, a győztes huszonöt, az ezüstérmes tíz, a két bronzérmes pedig öt-ötezer dollárt vehetett át az érme mellé.

 

Forrás: nemzetisport.hu


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%